Creació del Taller Gastronòmic del Pa Bonblat, es basa en una recepta mil.lenària recuperada per l’Associació “Què s’hi pot Fer”, que busca identificar el territori

El Voltreguí, una pasta solidària amb “Sabor d’Osona”


A Osona, i per extensió a Catalunya, ja es pot degustar El Voltreguí, una pasta que el Taller Gastronòmic del Pa Bonblat de Manlleu ha recuperat d’una antiga recepta de l’època dels romans per encàrrec de l’Associació Sociocultural del Voltreganès “Què s’hi pot Fer”.

Quasi amb Denominació d’Origen, El Voltreguí és una creació d’autor que Francesc Altarriba, propietari de Bonblat, ha elaborat en forma de pasta rodona feta amb ametlla a més d’ou, farina i sucre. Aquest nou producte pot adquirir-se en pastisseries i fleques  el consum directe, però està especialment pensada per usar-se com a base perquè gastrònoms, restauradors i cuiners puguin adaptar-la i servir-la amb el seu toc de personalització, convertida així en unes selectes postres.

 

Voltreguí

Comarca gastronòmica, projecte solidari


A més d’aportar al mercat del dolç un producte diferent i nou, El Voltreguí ve acompanyat d’un valor afegit atès que veu la llum amb un marcat caràcter solidari: De la venda de cada unitat, un bon pessic es destinarà a la recaptació de fons per a l’Associació Sociocultural del Voltreganès (ASV), una entitat sense ànim de lucre amb seu a la Casa Museu del Voltreganès impulsora de la recuperació, els interessos de la qual passen per la conservació del patrimoni històric d’una zona amb gran tradició gastronòmica. Francesc Altarriba cedirà un percentatge en concepte de Responsabilitat Social Corporativa, com a contribució activa i voluntària al millorament social, econòmic i ambiental que aplica des de fa anys per part del seu grup d’empreses.

L’ASV i Francesc Altarriba han signat un acord de col.laboració primer per crear i seguidament per dur a terme un seguit d’accions que promocionin El Voltreguí per tal que els beneficis de la seva comercialització reverteixin a la zona. En aquesta línia, per després de l’estiu, ja està en marxa la convocatòria d’un concurs obert a tots els agents gastronòmics del qual s’informarà properament.

El Voltreguí: L’origen

Logo Voltreguí
Quan un mira els ingredients d’El Voltreguí, a la composició posa “Ametlla, mantega, ous, sucre, farina, impulsor i amor”. Bonblat els hi posa tots, però especialment els dos darrers, menys tangibles, provenen de la recerca històrica feta per “Què s’hi
pot Fer” a l’hora de crear una menja del món llatí, actual i amb segell per al territori, de manera que l’epígraf que defineix la pasta és “El Sabor d’Osona”.

Responsables de l’ASV exposen que l’origen del recent nascut Voltreguí es troba quan les legions romanes dominaven el món i la seva preocupació era la vigilància dels nous territoris conquistats. La plana de Vic era vigilada des de les zones altes amb l’ajut dels “vertragus”, gossos llebrers procedents de Pèrsia, animals lleugers i ferotges però molt fidels i intel.ligents que eren criats i ensinistrats per aquesta finalitat. La presència d’aquests cànids van deixar el nom de Voltreganès (o terra de vertragus) a l’espai on s’aixequen les poblacions de Les Masies, Sant Hipòlit i Santa Cecília de Voltregà, i dels romans es traspassaren bilateralment costums, menges i sabors que, com el d’aquestes postres, encara hi ha entitats que treballen per reconquerir.