La Casa Museu del Voltreganès us presenta l’exposició “La vida a pagès. Estudi de la masia catalana”. Es tracta d’un estudi realitzat entre 1923 i 1936 per un grup de científics i humanistes que va recórrer les terres de Catalunya i de les Illes Balears per documentar la vida a pagès. S’hi mostra un món que en aquell moment ja s’estava perdent, i posa en relleu les particularitats d’unes formes de vida, d’uns valors i d’una catalanitat que s’extingien, en un país d’elevades migracions i d’electrificació i mecanització del camp.

Resultat d’un projecte iniciat el 2005, fruit d’una recerca del Museu de Granollers a partir del fons fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya que va permetre reinterpretar l’origen i l’abast de les 7.700 fotografies que el componien, l’exposició ha voltat per tot Catalunya des del 2009.

Amb la intenció d’apropar-vos aquesta obra i de conèixer les maneres de fer i de ser dels nostres pares, avis i besavis, us convidem a assistir-hi. Us hi esperem!

 

El cap de setmana passat, durant la Festa Major de Vinyoles, es va celebrar una jornada de portes obertes a la Casa Museu del Voltreganès. Aquesta activitat va tenir lloc el dissabte, 13 de juliol, coincidint amb el 25è aniversari del museu. Els visitants van tenir l'oportunitat d'explorar les exposicions que mostren la vida quotidiana a Osona des del segle XVIII fins a mitjans del segle XX. La jornada es va completar amb diverses activitats familiars . Veie-ne  alguna fotografia.

 

 

p

 

El passar 22 de setembre a la tarda més de trenta persones van assistir a la presentació del llibre 'La caçadora de masies', de la Marta Lloret. Vam repassar la situació del llegat material del nostre país, tot fent un recorregut per la història de diversos masos; també, dels masos de la zona, gràcies al coneixement local del públic que va participar apassionadament. Fer aquest recorregut, a partir de la condició material de les cases de pagès, ens va servir per encetar tot un seguit de qüestions al voltant de la necessitat de fer memòria de les formes de vida del món rural tradicional, perdudes de fa unes dècades ençà, i de la necessitat de repensar altres maneres d’habitar el territori, més lligades als masos i a la terra. En tot cas, es va deixar clar que perquè això sigui possible ens cal preservar el patrimoni material que s’esfondra davant nostre, i començar a reconèixer i dignificar la cultura pagesa, històricament ignorada i menyspreada. Gràcies per la feina que fas i per fer possibles aquestes reflexions, Marta ( @lloret.m.b ); gràcies a La Llibreria @la_llibreria, per la venda de llibres; gràcies Maria Carme Serrat pels quadres a l'oli que ens vas deixar del Camps i el Solei; i especialment, gràcies a totes les persones que vau venir. Procurarem mantenir tan bé com puguem el caliu que vau propiciar.

 

Ton Albaladejo Balaguer ( Ton Quatre)–Barcelona 1940, Sant Hipòlit de Voltregà, 2004 – 2019

El passat mes d'Agost LA casa museu del Voltreganèrs va presentar la exposició "TON QUATRE 2023" a Sant Hipòlit de Voltregà Casa del Mallol de l’1 d’Agost al 18 d’Agost i vam aprofitar per fer un  recordatori de l’artista i la seva obra.

Els relleus i colors i diferents materials en el format de la seva obra son part de la necessitat de donar él màxim d'expressió del que vol representar. La seva obra està plena de generositat creativa i de missatge cap a l'espectador. El treball sobre miralls trencats, li permet trobar reflexes dels objectes donant-los una altre dimensió..la seva intenció sempre buscar el màxim possible de interpretació i implicació amb l'espectador. Només li podem dir: Gràcies Ton Quatre per l'obra que ens has deixat.

 

El proper dia 22 de setembre, a dos quarts de set de la tarda, podrem escoltar a la Marta Lloret (@lloret.m.b) a la Casa Museu del Voltreganès. Parlarà sobre el seu llibre, "La caçadora de masies. Les cases de pagès, el llegat del nostre país", editat per Columna Edicions @columnaedicions. Hi haurà taula rodona amb l'autora i venta i signatura de llibres.

Us hi esperem!😊 Abans però, us adjuntem un paràgraf de la introducció:

"No m'agrada parlar de cases tancades, sinó abandonades, perquè totes són d'algú, tot i que en moltes ocasions aquest algú ha vist com se li escapava de les mans aquest llegat amb la impotència de no haver-hi pogut fer res."

Subcategories

Activitats que s'organitzen a l'església romànica de Vinyoles.