La casa Museu del Voltreganès inaugura un blog anomenat l'Esglaó Perdut i que podeu trobar a aquesta adreça:

http://esglaoperdut.blogspot.com.es/

L'ESGLAÓ PERDUT, neix avui com a grup de treball dins l'Associació Sociocultural del Voltreganès "QUÈ S'HI POT FER". Es tracta d'un espai de discussió i promoció de la cultura a través de la crítica, el debat, la participació, tant a la xarxa com en el marc de les activitats de la Casa Museu del Voltreganès www.cmv.cat

 

Esglaó Perdut

 

Ton Quatre a la Petita Sala Rosa de la Casa Museu del Voltreganès

Ton Quatre, membre del Grup d'Artistes Voltreganesos d'Avui exposa a la Petita Sala Rosa de la Casa Museu del Voltreganès. Aquesta sala s'inaugura com a altaveu per les obres dels nostres artistes més propers. Esperem que fruïu d'aquest nou espai.

 

Quadre de Ton Quatre


Últimes visites a la casa Museu del Voltreganès

Últimament hem tingut el plaer de rebre la visita de la gent del Casal d'Avis de Torelló i un grup de Terrassa anomenat COUNTRY LINE DANCE. La trobada va se molt animada i van fer una bona colla de nous amics. Veieu-ne algunes fotografies:

Grup Country 1 Grup Country ballant

Grup Torelló


Activitats previstes per aquest Nadal

La casa Museu del Voltreganès estem preparant per aquest nadal tot un seguit de tallers i activitats com són un Taller d'"atxes" per anar a "recebre" els Reis pel 4 de gener i l'entrega de premis del concurs per a escolars sobre l'Auca del Voltreguí. Mantingueu-vos connectats a aquesta web o informeu-vos-en a la casa Museu per saber-ne més.


Toni Pradell exposa a l'Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà

Toni Pradell, membre del Grp d'Artistes Voltreganesos d'Avui exposa a l'Ateneu de Sant Hipòlit. Per saber-ne més informació podeu dirigir-vos a l'Ateneu o consultar la web del grup a la següent adreça

http://www.artistesvoltreganesosdavui.com

 

 

 

 

Creació del Taller Gastronòmic del Pa Bonblat, es basa en una recepta mil.lenària recuperada per l’Associació “Què s’hi pot Fer”, que busca identificar el territori

El Voltreguí, una pasta solidària amb “Sabor d’Osona”


A Osona, i per extensió a Catalunya, ja es pot degustar El Voltreguí, una pasta que el Taller Gastronòmic del Pa Bonblat de Manlleu ha recuperat d’una antiga recepta de l’època dels romans per encàrrec de l’Associació Sociocultural del Voltreganès “Què s’hi pot Fer”.

Quasi amb Denominació d’Origen, El Voltreguí és una creació d’autor que Francesc Altarriba, propietari de Bonblat, ha elaborat en forma de pasta rodona feta amb ametlla a més d’ou, farina i sucre. Aquest nou producte pot adquirir-se en pastisseries i fleques  el consum directe, però està especialment pensada per usar-se com a base perquè gastrònoms, restauradors i cuiners puguin adaptar-la i servir-la amb el seu toc de personalització, convertida així en unes selectes postres.

 

Voltreguí

Comarca gastronòmica, projecte solidari


A més d’aportar al mercat del dolç un producte diferent i nou, El Voltreguí ve acompanyat d’un valor afegit atès que veu la llum amb un marcat caràcter solidari: De la venda de cada unitat, un bon pessic es destinarà a la recaptació de fons per a l’Associació Sociocultural del Voltreganès (ASV), una entitat sense ànim de lucre amb seu a la Casa Museu del Voltreganès impulsora de la recuperació, els interessos de la qual passen per la conservació del patrimoni històric d’una zona amb gran tradició gastronòmica. Francesc Altarriba cedirà un percentatge en concepte de Responsabilitat Social Corporativa, com a contribució activa i voluntària al millorament social, econòmic i ambiental que aplica des de fa anys per part del seu grup d’empreses.

L’ASV i Francesc Altarriba han signat un acord de col.laboració primer per crear i seguidament per dur a terme un seguit d’accions que promocionin El Voltreguí per tal que els beneficis de la seva comercialització reverteixin a la zona. En aquesta línia, per després de l’estiu, ja està en marxa la convocatòria d’un concurs obert a tots els agents gastronòmics del qual s’informarà properament.

El Voltreguí: L’origen

Logo Voltreguí
Quan un mira els ingredients d’El Voltreguí, a la composició posa “Ametlla, mantega, ous, sucre, farina, impulsor i amor”. Bonblat els hi posa tots, però especialment els dos darrers, menys tangibles, provenen de la recerca històrica feta per “Què s’hi
pot Fer” a l’hora de crear una menja del món llatí, actual i amb segell per al territori, de manera que l’epígraf que defineix la pasta és “El Sabor d’Osona”.

Responsables de l’ASV exposen que l’origen del recent nascut Voltreguí es troba quan les legions romanes dominaven el món i la seva preocupació era la vigilància dels nous territoris conquistats. La plana de Vic era vigilada des de les zones altes amb l’ajut dels “vertragus”, gossos llebrers procedents de Pèrsia, animals lleugers i ferotges però molt fidels i intel.ligents que eren criats i ensinistrats per aquesta finalitat. La presència d’aquests cànids van deixar el nom de Voltreganès (o terra de vertragus) a l’espai on s’aixequen les poblacions de Les Masies, Sant Hipòlit i Santa Cecília de Voltregà, i dels romans es traspassaren bilateralment costums, menges i sabors que, com el d’aquestes postres, encara hi ha entitats que treballen per reconquerir.

Es basa en una recepta mil.lenària recuperada per l’Associació “Què s’hi pot Fer”, és una creació del Taller Gastronòmic del Pa BonBlat i busca identificar un territori

A Osona, i per extensió a Catalunya, ja es pot degustar El Voltreguí, una pasta i/o unes postres amb base d’ametlla, i amb un rerefons solidari ja que una part dels diners aconseguits de la venda es destinarà a la conservació del patrimoni històric d’una zona amb gran tradició gastronòmica.

 

Presentació Voltraguí

Veieu el reportatge que es va fer al 9 nou  clicant aquí

 

Com cada any la casa museu del voltreganès presenta la oferta turistica per aquesta temporada.

 

Aquest any presentem tres opcions diferents per conèixer el nostre museu i l'entorn del voltreganès amb grups, famílies, amics i passar un dia per recordar.

Les opcions presentades són:

- Coneix el Voltraganès

- La vida quotidiana

- Ruta dels llebrers

 

Pots descarregar-te el document informatiu clicant aquí